Boeken in beweging
Hosanna! Net als in Nederland zit de verkoop van boeken in de fysieke boekhandel ook in Amerika in de lift: er werd in 2015 2,5% meer omgezet dan in 2014, volgens voorlopige cijfers van het US Census Bureau. De omzet van de boekhandels bedroeg 11,17 miljard dollar – de eerste stijging in acht jaar tijd. Dat is nog altijd ongeveer een derde (!) minder dan de topomzet van meer dan 17 miljard dollar in 2007; maar het is toch nog steeds geen bedrag waar je je neus voor ophaalt. In het bericht dat Boekblad aan deze cijfers wijdde, staat verder dat uitgeverij Simon & Schuster in 2015 13% meer omzet realiseerde dan in 2014, en 2 miljoen dollar meer winst kon bijschrijven. Er staat bij dat ‘de verkoop van boeken van YouTube-sterren in belangrijke mate aan deze stijging bijdroeg’ – een intrigerende toevoeging.
Opvallend is verder dat de trend van dalende e-boekverkopen in de VS doorzet. In de eerste negen maanden van 2015 lag de omzet 11% lager dan in het jaar ervoor, wat voor een groot deel te wijten was aan de tegenvallende verkoop van digitale kinderboeken en young-adult-titels. Zou het kunnen dat kinderen en tieners bij voorkeur fysieke boeken (en geen e-boeken) lezen van of over hun favoriete (YouTube-)sterren, ook al bekijken ze die sterren zelf het liefst op hun smartphone of tablet?
Google heeft ook al ontdekt dat de verkoop van statische e-boeken stagneert of zelfs afneemt, en is daarom begonnen met het publiceren en verkopen van dynamische, interactieve e-boeken, zo meldt het Belgische ZDNet. Het door Google Creative Lab en uitgeverij Visual Editions opgezette platform Editions at Play is sinds een paar weken live, en bevat nu twee titels die je het best op je smartphone kunt lezen. Er is een liefdesverhaal, Entrances & Exits, dat gebruik maakt van Google Street View, waarmee de lezer zelf letterlijk door het boek kan navigeren. En er is The Truth about Cats & Dogs, het resultaat van een ‘mislukte samenwerking’ tussen twee Britse auteurs, een verhaal dat geen ‘juiste manier van lezen’ kent. De site ziet er basic maar fraai uit; auteurs worden van harte uitgenodigd om ideeën op te sturen.
Het idee van ‘enhanced content’ in e-boeken is natuurlijk niet nieuw; in Nederland bestaat al enige tijd uitgeverij Fosfor, die zich vooral toelegt op de verkoop van longreads met extra toegevoegd beeld en geluid. Tot nu toe heeft deze vorm van uitgeven bij mijn weten nog geen levensvatbaar businessmodel opgeleverd. Maar nu Google er zich tegenaan gaat bemoeien gaat dat misschien veranderen. De boekenbranche blijft immers volop in beweging. En het zou voor boekenvakkers sowieso niet slim zijn om zich vast te klampen aan de strohalm van een jaar zonder dramatische omzetdalingen.
Afbeelding uit Entrances & Exits door Reif Larsen