Koen Perik / Customer profitability. Inzicht in winstgevendheid van klanten en klantgroepen. Warden Press, 2017. Paperback, 136 pp’s. ISBN 978 94 92004 61 1. € 49,50.

‘Welke van onze klanten zijn winstgevend?’ Je zou niet verwachten dat CEO’s en CFO’s het antwoord op die vraag schuldig zouden moeten blijven. Toch is dat vaak zo: de meeste organisaties weten gewoon niet op welke klanten ze winst maken. Hoe kan dat? Hoe kun je overleven als je dit niet weet? Wat doen bedrijven eraan om op deze vraag antwoord te krijgen? En wat kunnen middelgrote multinationals en kleinere organisaties op dit punt leren van grote multinationals als Apple, Heineken, Philips en Unilever?

In dit boek wordt uiteengezet wat customer profitability inhoudt, waarom dit thema zo actueel is en hoe je als directeur of financieel manager inzicht kunt krijgen in de winst per klant. Registercontroller Koen Perik startte zijn carrière bij Unilever en doorgrondde daar de winstgevendheid van Unilevers klanten, zoals Albert Heijn, en van producten als Magnum, Viennetta en Cornetto.

Over Koen Perik

Koen Perik is als partner verbonden aan advies- en interimkantoor SIS Finance en adviseert multinationals en instellingen over customer profitability en performance management. In 2013 en 2017 adviseerde hij de AFM en NZa over dit onderwerp bij respectievelijk financiële instellingen en ziekenhuizen.