Boekenberg

De helft van de Nederlandse boekenuitgeverijen maakt al verlies op de verkoop van boeken vóór aftrek van overhead en winst. Dat blijkt uit een onderzoek van Herman Buss waarover Mediafacts onlangs berichtte. Buss werkte eerder voor grote bedrijven als Philips, KPN en Wolters Kluwer en onderzocht in ruim een jaar tijd hoe de boekenuitgeverij, die de afgelopen vijf jaar 25% van haar omzet zag verdampen, ervoor staat. Hij keek bij veertien algemene uitgeverijen hoe de kosten zich verhouden tot de inkomsten, waarbij hij een deel van de gegevens heeft gemodelleerd om ze onderling vergelijkbaar te maken. Zo kon hij een zeer realistisch beeld schetsen van de winstgevendheid per boektitel.

De belangrijkste conclusies (door Buss samengevat in zijn boek Bestsellers en badsellers) stemmen niet vrolijk:

  • De helft van de uitgevers maakt verlies op zijn titels vóór aftrek van overhead en winst.
  • Er ligt te veel kapitaal vast in titels met een lage omzet en lage kosten (minder dan € 10.000). Daar komt bij dat het overgrote deel van de titels verlies maakt: van de 2800 onderzochte titels droegen er circa 2500 niet bij aan overhead en winst, de zogenoemde badsellers.
  • Tegenover deze badsellers staan vaak niet meer voldoende bestsellers om de verliezen te compenseren.

Hoe valt dit tij te keren? Een collega zei ooit dat je in zo’n geval gewoon minder titels moet publiceren, en alleen de bestsellers overhouden… Dat is natuurlijk iets te kort door de bocht, maar het is kennelijk toch nog steeds zo dat ‘schieten met hagel’ bij de gemiddelde uitgeverij de dominante strategie is.

Buss geeft in zijn boek tips die wellicht overkomen als open deuren, maar dat in de praktijk dus niet blijken te zijn: uitgevers moeten meer focussen op thema’s, doelgroepen en special-interestsegmenten en zij moeten strakker sturen op kostenbeheersing.  Daarnaast stelt hij dat drie uitgeverstypen de komende tijd de meeste kans hebben om te overleven: de selfpublishing-uitgeverij, die op kosten van de auteur boeken uitbrengt; de middenuitgeverij, een soort gerationaliseerde versie van de algemene uitgeverij anno nu;  en de bestselleruitgeverij, die met grote budgetten grote risico’s kan nemen en grote titels kan vermarkten.

Het onderzoek van Hermann Buss is interessant leesvoer voor iedereen met belangstelling voor de boekenbranche. Meer informatie is te vinden op www.bestbadsellers.nl.