Buchmesse 2015

De Buchmesse in Frankfurt. Nog altijd een jaarlijks hoogtepunt in de agenda van duizenden boekenvakkers wereldwijd. Niettemin is de beurs na een paar jaar crisis voor het eerst ook fysiek gekrompen: hal 8 en hal 9 van het immense beursterrein zijn leeg, wat weer het voordeel heeft dat je minder kilometers hoeft te maken om op tijd bij je volgende afspraak te zijn. Het is uitzonderlijk koud dit jaar, de temperatuur buiten komt overdag niet boven de 7 graden en de top van de Messeturm gaat soms schuil achter een somber wolkendek. Maar dat mag de pret niet drukken en de stemming is goed; of zoals Boekblad het optekent uit de mond van de directeur van A.W. Bruna: ‘Als boekenvakker ben je per definitie optimistisch. Je moet wel.’

In de hoek van hal 3 die gewijd is aan selfpublishing, heerst donderdagmiddag een gezellige drukte. Vandaag wordt hier voor het eerst door Amazon Deutschland de Kindle Storytelling Award uitgereikt, een prijs ter waarde van in totaal 30.000 euro voor het beste selfpublished boek. Paradox. Am Abgrund der Ewigkeit van Phillip P. Peterson is de winnaar; een SF-roman die op amazon.de wordt aangeprezen als ‘Gravity meets Apollo 13 meets Truman Show’. Selfpublishing is hot in Duitsland, er zijn vele tienduizenden auteurs op dit front actief en sommigen onder hen verdienen daar inmiddels ook een heel aardig belegde boterham mee. In het tijdschrift Focus werd onlangs aandacht besteed aan de auteur Carolin Bendel, die onder het fantastische pseudoniem Poppy J. Anderson stuiverromans schrijft over romances tussen cheerleaders en American-football-spelers. Zij is de eerste Duitse auteur die met de verkoop van haar selfpublished boeken meer dan een miljoen euro heeft verdiend.

De Duitse selfpublishing-markt doet niet alleen qua onderwerpkeuze van de best verkopende auteurs Amerikaans aan. Ook de populairste genres zijn dezelfde als in de VS (romantische fictie, spanning, SF). En net als in de VS gaat het in verreweg de meeste gevallen om e-boeken. In dat opzicht is het grappig dat net tijdens Frankfurt door CB bekend werd gemaakt dat de afzet van e-boeken in Nederland in het derde kwartaal van 2015 met maar liefst 127% is gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, met name vanwege het sterk toenemende gebruik van allerlei abonnementsvormen. Daarmee wordt de trend bevestigd waar ik al eerder over berichtte.

Dit alles neemt niet weg dat, zeker als het gaat om Sachbücher, veruit de meeste mensen nog steeds de voorkeur geven aan gedrukte boeken. Een prettige gedachte, vind ik zelf. Net deze week verscheen bij uitgeverij Amsterdam University Press een vlammend pleidooi voor het papieren boek: Het boek en het badwater, van Lisa Kuitert. Waarvan de uitgever overigens niet schroomde om er ook een e-versie van te publiceren…