Doe het lekker zelf!
Meestal was de verwarde cavia als eerste op de afdeling, ten einde een half uur rustig niets te kunnen doen, om vervolgens langzaam ‘de dag in te glijden’, zoals ze het stiekem noemde.
Zo luidt de openingszin van een van de hoofdstukjes uit De verwarde cavia, het fictiedebuut van Paulien Cornelisse, dat eerder deze maand verscheen. De start van het boek verliep iets minder bedaagd dan de kantoordagen van hoofdpersoon Cavia: het boek veroverde meteen de nummer 1-positie in de Bestseller 60 en de derde druk van 20.000 exemplaren is al in de maak.
Van Cornelisses vorige twee boeken over taal zijn in totaal al meer dan een miljoen exemplaren verkocht, maar toch is deze vliegende start van haar eerste roman opmerkelijk. Ze heeft het boek namelijk niet alleen geschreven, maar voor het eerst ook zelf uitgegeven, en vrijwel alles wat daarbij komt kijken ook echt zelf geregeld, samen met een aantal freelancers: redactie, vormgeving, papierkeuze, promotie, enzovoort. Bij mijn weten is dit het eerste boek van een self-published auteur dat het tot best verkochte boek van Nederland schopt – toch wel iets om even bij stil te staan. Sneu voor haar reguliere uitgever Atlas Contact, maar inspirerend voor iedereen die het uitgeefheft ook in eigen handen wil nemen.
Natuurlijk is het voor Cornelisse relatief eenvoudig om het, na twee extreem succesvolle eerdere boeken, helemaal zelf te doen. Ze treedt op voor volle zalen en heeft moeiteloos toegang tot De Wereld Draait Door, dat soort voordelen heeft de gemiddelde auteur niet. Maar er zijn meer recente voorbeelden van geslaagde uitgaven in eigen beheer. Zo publiceerde Frank Krake onlangs het boek Menthol, over de ‘eerste zwarte man van Enschede’, die Nederland in de jaren twintig aan het tandenpoetsen heeft gekregen. Het boek kwam binnen op de twintigste plaats van de bestsellerlijst. En ook het nieuwste boek van thriller-auteur Xenia Kasper (tevens agent van Linda de Mol en een aantal andere BN’ers) is in eigen beheer uitgebracht.
Ik heb het al vaker gezegd: het zijn gouden tijden voor auteurs; nooit eerder waren er zoveel mogelijkheden om je boek gepubliceerd te krijgen. Het succes van De verwarde cavia is misschien een extreem voorbeeld, maar niettemin een mijlpaal in de geschiedenis van het uitgeefbedrijf in Nederland. De tijd van eenzaam schrijven op een zolderkamer, een uitdraai opsturen naar een gerenommeerde uitgever en dan maar afwachten of je wordt uitgenodigd voor een gesprek, ligt echt achter ons. Doe het lekker zelf! Of zoals Cornelisse zei in een interview in Het Parool: ‘Het is een beetje de oude krakersmentaliteit van zelf je eigen tijdschrift stencilen. Ik krijg daar een warm gevoel bij.’