Etienne van Oosten, Jeanette Harmsen en Natasja de Groot / Discipline en lef. Hoe leiderschapsteams meer impact krijgen. Warden Press, 2017. Paperback met flappen, 160 pp’s. ISBN 978 94 92004 54 3. € 24,95.

Het is opmerkelijk dat talentvolle leidinggevenden die geïnspireerd zijn, een missie hebben en écht een verschil kunnen maken, er met elkaar niet altijd uithalen wat er in zit. Hoe komt dat? Kort samengevat lijkt het erop dat de meeste teams van  leidinggevenden zich niet houden aan hun eigen afspraken, elkaar daar niet op aanspreken en ten slotte, als het erop aan komt, niet echt op elkaar kunnen rekenen. Herkenbaar?

Dit boek biedt, juist voor teams van leidinggevenden zoals MT’s, directies en RvB’s, essentiële en praktische inzichten op het gebied van samenwerken en sturen. Geïnspireerd door leiders die met hun teams aansprekende resultaten hebben bereikt. Vijf van hen zijn speciaal voor dit boek geïnterviewd: Peter van Uhm, Perry van der Weyden, Frans Hiddema, Ellen Faber en Thecla Bodewes.

Discipline en lef zit vol met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, onderbouwde, deels nieuwe, inzichten en direct toepasbare handvatten. Het brengt een dieper besef over leiderschap en impact, waardoor weer ongekende mogelijkheden ontstaan. Inspirerend, menselijk en concreet.

Over de auteurs

Etienne van Oosten besloot na een aantal life events om ook in zijn werkzame leven zijn grenzen te verleggen en om voortaan oorzaak te zijn en geen gevolg. Hierbij paste in 1995 de start van adviesbureau United Talent, waar Jeanette Harmsen later mede-directeur van werd.

Jeanette is al sinds haar studietijd geïntrigeerd door de vraag waarom wij ons organiseren en wat ons daarbij drijft. De praktijk bleek wat weerbarstiger dan de theorie, maar dat hield haar niet tegen om met Etienne het motto Inspiring all people to be fully alive in te vullen. Bij geloof begint alles.

Om de praktijkervaring die Etienne en Jeanette met United Talent hebben opgedaan te delen, vroegen zij journalist Natasja de Groot om samen met hen dit boek te schrijven. Natasja is sinds december 2011 verslaggever bij het AD. Daarvoor werkte ze jarenlang bij De Telegraaf en was ze co-auteur van het boek De opkomst en ondergang van DSB.