E-boeken in de lift

CB (voorheen: het Centraal Boekhuis) publiceerde onlangs cijfers over de verkoop van e-boeken in het tweede kwartaal van 2015. Wat blijkt: vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zijn er een kwart meer e-boeken verkocht. Dat is een forse stijging, die vast niet iedereen heeft zien aankomen.

In het kwartaalrapport staan meer interessante cijfers. Zo blijkt dat inmiddels bijna 40% van de afzet van e-boeken voor rekening komt van diverse abonnementendiensten, zoals Elly’s Choice (een initiatief van de uitgeefconcerns VBK en Dutch Media), en het nieuwe platform Bliyoo van boekhandelsketen Bruna. Kennelijk voelen toch veel mensen zich aangetrokken tot een soort Spotify voor boeken, waarbij je voor een relatief laag bedrag per maand (vrijwel) onbeperkt boeken kunt lezen.

Een ander opmerkelijk gegeven is dat de prijs van e-boeken substantieel is gedaald als je die vergelijkt met de prijs van gedrukte boeken. Kostte een e-boek in 2010 nog gemiddeld 83,6% van zijn papieren broertje, in 2015 is dat percentage inmiddels gedaald tot 59,5. Het zou me niet verbazen als de komst van Amazon naar Nederland, eind vorig jaar, daar iets mee te maken had. Niet voor niets verkoopt Amazon.nl nu nog uitsluitend Nederlandstalige e-boeken, geen gedrukte boeken dus. Dat komt doordat de Wet op de Vaste Boekenprijs in Nederland niet geldt voor e-boeken: in dit segment kan Amazon dus naar hartenlust op prijs concurreren.

Meer voer voor cijfervreters is te vinden op de site van CB.