Hoop doet leven II

Het FD besteedde afgelopen vrijdag uitgebreid aandacht aan de positieve stemming die sinds begin dit jaar de Nederlandse boekhandel beheerst. In de eerste twee kwartalen van 2015 is er voor 3% meer aan algemene boeken verkocht dan in de eerste helft van vorig jaar. Als je het dramatische faillissement van boekhandelsketen Polare in 2014 erbij betrekt is dat misschien maar een bescheiden plus, maar het is wel de eerste stijging na jaren van neergang. Journalist Jan Verbeek sprak met een aantal prominente boekverkopers uit de grote steden en die bevestigen allemaal, zij het voorzichtig, de positieve trend.

Een van de conclusies in het artikel is dat de zelfstandige boekhandel meer baat heeft bij verdieping van het assortiment dan bij een focus op alleen bestsellers. Maar tegelijkertijd geldt dat boekverkopers zichzelf moeten omvormen tot ‘extroverte en creatieve ondernemers’, en een betere gastheer moeten worden voor hun klanten. ‘Het credo nu luidt: zoek de diepte op en probeer bijvoorbeeld met cadeauartikelen veel publiek te trekken.’ Dat lijkt me in de praktijk een nogal lastige combinatie. De meeste zelfstandige boekhandels lijken eerder voor extra activiteiten te kiezen (koffie schenken, dvd’s en cd’s verkopen, en vooral: evenementen organiseren) dan voor verdieping. In Zwolle en Maastricht zijn de lokale kwaliteitsboekhandels zelfs heuse toeristische attracties geworden, gevestigd in monumentale kerken.

In het buitenland zien we ook uitingen van deze trend, bijvoorbeeld in Boekarest (what’s in a name). De eerder dit jaar geopende boekhandel Carturesti Carusel (zie foto) is een designparadijs in een 19e-eeuws paleis, met 1000 m2 vloeroppervlak. Het gebouw van zes verdiepingen herbergt ook een galerie, een mediaruimte en een bistro, en er worden uiteraard concerten en lezingen gegeven. Ik kan niet wachten om er een keer heen te gaan – alhoewel je je af moet vragen of deze hotspot niet eerder de nieuwe place to be is van de Roemeense elite dan een tempel voor het geschreven woord. Wat zou Emil Cioran ervan gevonden hebben?