Lekker shoppen bij Amazon

Na twintig jaar uitsluitend online verkoop heeft Amazon afgelopen week zijn eerste fysieke boekwinkel geopend. De winkel bevindt zich in University Village in Seattle, ‘naast Banana Republic en tegenover JOEY Kitchen’, zoals de directeur van het filiaal behulpzaam meldt in het persbericht. Dit kun je toch wel een mijlpaal noemen: een van de pioniers in e-commerce gaat eindelijk proberen om boeken ook in een ouderwetse brick-and-mortar winkel te verkopen.

Amazon Books, zoals de winkel heet, maakt natuurlijk slim gebruik van de kennis en expertise die amazon.com in twee decennia heeft opgebouwd. Zo is de selectie boeken die in de winkel te koop is, gebaseerd op bestellingen en klantenwaarderingen op de website, populariteit op het platform Goodreads, en beoordelingen door eigen curators. Elk boek staat frontaal in een kast of op een tafel, en in elk boek is een kaartje gestopt met klantenwaarderingen inclusief cijfers.

Vanzelfsprekend verkoopt de winkel niet alleen boeken maar worden ook de verschillende Amazon-apparaten (Kindle, Fire tablets, et cetera) gedemonstreerd waar je e-boeken op kunt lezen. Amazon is in Amerika met grote afstand marktleider op dit gebied en dat zal het bedrijf ook in de fysieke winkel uit willen buiten. Zo worden in en met Amazon Books op allerlei manieren offline en online winkelen gecombineerd; je ziet dat steeds vaker, en het is een trend die door retail-goeroes als Cor Molenaar ook in Nederland al jaren wordt gepromoot. De aanhoudende groei van internetverkopen in ons land is in toenemende mate afkomstig van webshops die zijn opgezet door fysieke winkelketens; de omgekeerde ontwikkeling, dus de opening van fysieke verkooppunten door online winkels, lijkt nu ook echt door te zetten. Wanneer zou het eerste filiaal van Bol Boeken opengaan?