Mooi werk

Ben Tiggelaar is al jaren een gevierd auteur van boeken waarin hij inzichten uit de gedragswetenschap en de positieve psychologie toepast op werk, loopbaan en management. Hij is daarnaast ook succesvol als spreker in het bedrijfsleven, waarbij natuurlijk een lucratieve kruisbestuiving ontstaat met de verkoop van titels als Dit wordt jouw jaar! en MBA in één dag, die hij onder de imprint Tyler Roland Press in eigen beheer uitgeeft. Tiggelaar heeft dus gedaan wat heel veel andere auteurs ook wel zouden willen: doorbreken in het sprekerscircuit en daarmee voor jezelf de mogelijkheid creëren om van (de spin-off van) je schrijfwerk te leven.

Langzaam maar zeker wordt Tiggelaar ook bekender buiten het wereldje van managementboekenauteurs. De Stichting CPNB vroeg hem om het themaboekje te schrijven voor de jaarlijkse Maand van de Spiritualiteit, waarin dit jaar het onderwerp werk centraal staat. Het resultaat, Mooi werk, is sinds vorige week voor € 3,50 in elke boekhandel te koop en belandde meteen na verschijnen met stip op nummer 1 in de bestseller-top-60. In het boekje beschrijft hij in 31 stappen hoe je je tot je werk kunt verhouden, met als leidraad de indeling in plezierig, goed en zinvol leven van psycholoog Martin Seligman. Het is allemaal geen rocket science, maar het boekje leest vlot weg, net als de columns die Tiggelaar elke week schrijft voor NRC Handelsblad, en het nodigt je uit om stil te staan bij zaken die je in het dagelijks leven misschien net te vaak als vanzelfsprekend beschouwt.

In een interview in Boekblad, het vakblad van de boekenbranche, weidt Tiggelaar wat meer uit over wat spiritualiteit voor hem inhoudt, en wat hij hoopt dat zijn boekje voor de lezer betekent. Hij bekent aan het eind dat hij als schrijver ook wel eens zijn twijfels heeft: ‘Ik aarzel vaak om boekhandels binnen te lopen. Als auteur vind ik het aanbod gewoon te overdonderend. Dan denk ik: waarom zou ik nog wat schrijven, er is al zo veel…’ Een gevoel dat veel auteurs zullen herkennen. Maar ook een waarvan Tiggelaars eigen succes bewijst dat je er niet meteen aan toe moet geven. Met kennis van zaken, een aansprekende boodschap en een goed gevoel voor timing kun je een heel eind komen. Werk aan de winkel dus!