Op de kleintjes letten

In boekenland is onlangs een relletje uitgebroken omdat webwinkel bol.com sinds kort geen boeken meer verkoopt van uitgeverij Das Mag. Deze uitgeverij begon in 2011 als literair tijdschrift Das Magazin, en maakt sindsdien furore met evenementen en festivals, en sinds eind vorig jaar met eigen boekuitgaven. Daaronder zaten meteen al een paar hits, zoals Schuld van Walter van den Berg en As en tas van Jelle Brandt Corstius. Maar die boeken zijn dus tot nader order niet verkrijgbaar bij bol.com, althans niet als paperback. De reden: Das Mag weigert de ‘samenwerkingsovereenkomst’ te tekenen die bol.com met steeds meer individuele uitgeverijen afsluit, en waarin onder meer een korting wordt bedongen van 47% in plaats van de gebruikelijke 42%. Het is niet meteen duidelijk wat bol.com voor die extra korting van plan is te gaan doen; het heeft er veel van weg dat de online grootgrutter (sinds een tijdje onderdeel van Ahold) gewoon probeert zijn ijzersterke marktpositie uit te buiten.

Het is niet verwonderlijk dat Das Mag voor de weigering dit contract te tekenen, veel waardering heeft geoogst. Ook andere kleine uitgeverijen voelen zich gemangeld door bol.com, omdat zij in feite niet zonder dit verkoopkanaal kunnen en zich gedwongen zien voorwaarden te accepteren die ze eigenlijk onredelijk vinden. Maar op boekblad.nl is ook een tegengeluid te horen, nota bene van een (weliswaar anonieme) boekhandelaar, die het voor bol.com opneemt. Volgens deze boekhandelaar ligt Das Mag ook met andere boekwinkels dan bol.com in de clinch over kortingspercentages, en probeert de uitgeverij de Wet op de Vaste Boekenprijs te omzeilen door op haar site speciale edities van haar boeken aan te bieden, zonder ISBN, die niet verkrijgbaar zijn in de reguliere boekhandel. Tja, het gesteggel over korting is van alle tijden in de boekenbranche, dus wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.

Ondergetekende ontving van bol.com onlangs ook een uitnodiging om ‘de huidige samenwerking te continueren’ door middel van een nieuwe overeenkomst; ‘met deze overeenkomst kunnen wij uw titels zichtbaar houden en optimaliseren in onze winkel om uw verkopen te laten groeien’. Het is proza dat weinig goeds voorspelt; misschien ga ik zo meteen Das Mag wel achterna. Eerst maar eens goed de kleine lettertjes lezen…