Wereldboekendag

Vandaag, 23 april, is de Internationale Dag van het Boek. Een dag als alle andere dus, zult u misschien denken. Zeker in deze corona-tijden lezen we met ons allen weer behoorlijk wat af; cijfers van onderzoekbureau Team Vier tonen aan dat meer consumenten de afgelopen periode een boek ter hand hebben genomen (54%) dan er naar Netflix hebben gekeken (45%). Dat geeft de burger moed.

In hetzelfde bericht op BoekBlad.nl waar ik deze gegevens vandaan haal, valt echter te lezen dat de boekenverkoop daalt. De verlengde Boekenweek van dit jaar bracht minder in het laatje dan vorig jaar, en in de weken daarna ging de omzet pas echt hard onderuit. Vooral de fysieke boekhandel moet het ontgelden; voor het eerst in de geschiedenis werden er meer boeken via webshops verkocht dan in stenen winkels. De branchevereniging vreest dan ook dat, als straks het stof van de crisis is gaan liggen, een derde van alle boekhandels in Nederland het loodje zal hebben gelegd.

Dat laten we toch niet gebeuren? Stream, huur, leen of steel geen boeken, maar koop ze! En doe dat in de winkel bij u om de hoek. Bijvoorbeeld bij Broese in Utrecht, uitgerekend vandaag heropend in het verbouwde postkantoor aan het Neude. Komt dat zien, social distancing of niet.